BON APPÉTIT cu CHEF ALEX IACOB
Chiftelute suedeze
cu sos brun, piure de
cartofi, fasole verdes
și gem de merisoare
Delectează-te la tine acasă cu celebrele chifteluţe suedeze,
preparate ca la carte şi servite tradițional, alături de sos
brun, piure de cartofi, fasole verde şi gem de merişoare.
DOWNLOAD
REŢETA
Ingrediente pentru 4 porţii
Pentru chifteluţe
700 g carne tocată de vită
700 g carne tocată de porc
1 ceapă mare tocată mărunt
1 căţel de usturoi tocat mărunt
3 crenguțe cimbru tocate mărunt
1 legătură pătrunjel tocată mărunt
70 g pesmet
2 ouă
1. Chifteluţele. Într-un bol mare,
amestecă toate ingredientele
pentru chifteluţe, mai puţin uleiul,
până când obții o compoziție
omogenă şi bine legată. Lasă
compoziţia în bolul acoperit timp
de 20 de minute la temperatura
camerei. Astfel, pesmetul se
va umfla datorită umezelii, iar
compoziţia va fi mai legată. După
cele 20 de minute, formează biluţe
Sare şi piper după gust
0,5 l ulei floarea soarelui pentru prajit de 40-50 g fiecare și pune-le
Pentru piure
1 kg cartofi pentru fiert
la prăjit în uleiul de floarea
soarelui, încins la foc mediu, până
când capătă o crustă aurie.
tăiaţi cubuleţe
100 Og unt taiat cubuleţe
100 g lapte cald
Pentru sosul brun
20 g unt 82%
600 g supă concentrată de vită
1 lingură bulion
1 crenguță cimbru proaspăt
1 lingură rasă făină
Restul ingredientelor
400 g fasole verde congelată
120 g dulceață sau gem
de merişoare
.martie 2023
2. Piureul. Pune la fiert cartofii
în apă cu sare şi lasă-i să fiarbă
până se pătrund uşor cu furculiţa.
Amestecă foarte bine cu telul
cartofii cu untul, într-un bol.
Adaugă laptele cald treptat şi
amestecă energic cu telul până
obții un piure pufos. Gustă şi
potriveşte de sare şi piper.
3. Sosul brun. Într-o cratiţă
la foc mic, pune la topit untul,