DORADA REGALĂ
Datorită cererii mari pe piață, dorada este una dintre
principalele specii de pește crescute în acvacultura
europeană. Clienții o caută pentru carnea sa cu
gust dulceag, textura fermă și numărul mic de
oase. În HoReCa, acest pește este apreciat și pentru
posibilitățile numeroase date de calitățile lui, dar și
datorită calibrului, fiind ideal de servit întreg pentru
o porție sau de filetat pentru 1-2 porții.
SFAT
Pentru a găti dorada în crustă de sare, se
recomandă sarea de mare brută (grunjoasă). Din
această sare se obține o crustă care se sparge
ușor după gătire. La 1 kg de sare se folosesc 2 ouă.
Rețete recomandate:
» Doradă în crustă de sare.
» Doradă cu sos de rosii și piure de verdețuri.
» Doradă „en papilotte“ (în hârtie de copt) cu lămâie,
usturoi și ierburi aromatice.
» File de doradă cu sparanghel și cartofi aromatizați.
» Doradă la cuptor cu mix de legume.
» Doradă cu măsline Kalamata și salsa de roșii proaspete.
RECOMANDARE
Garnituri și sosuri potrivite:
Dorada poate fi gătită la tigaie sau pe grătar, fără
a se folosi niciun fel de acid pentru marinare în
prealabil, ci doar sare și piper. Având carnea fermă
și foarte gustoasă, poate fi discret aromatizată
înainte de servire cu ulei de lămâie sau de
portocale.
Dorada poate fi servită cu garnitură de roșii, usturoi
și busuioc, sparanghel, orez, cartofi, salate, dar, mai
exotic, și cu o salsa de mango sau o garnitură de
ananas la grătar, condimentată cu ghimbir. Se poate
servi cu sos de lămâie, de roșii concassé, de rodie, sos
olandez sau servită simplă cu ulei de măsline, ierburi
aromatice și o salată simplă în stil mediteraneean.
Un bucătar profesionist cu experiență are, printre secretele sale, un mod
personal de a folosi condimentele. Acestea, precum culorile în mâna unui
artist, pot fi combinate în mod creativ și ingenios pentru a crea gusturi,
arome și mirosuri surprinzătoare și tentante sau pentru a scoate în
evidență un ingredient vedetă.
Oregano
mărunțit
• 110 g
• preț/bucată
9,58
Busuioc
mărunțit
• 150 g
• preț/bucată
9,44
rivite pentru
Condimente pot
, roz, verde,
pește: piper alb
și busuioc.
negru, oregano
Piper negru
măcinat
• 500 g
• preţ/bucată
28,33
Oregano, busuiocul și piperul formează un trio perfect echilibrat pentru pește și fructe de mare. Cu ajutorul
acestor condimente, adăugând ulei de măsline, putem prepara o marinadă pentru păstrăv sau pentru somon.
De asemenea, sunt potrivite împreună cu usturoi, pentru a aromatiza midiile gătite cu vin alb. În salatele
proaspete, se pot folosi mai multe feluri de piper (negru, alb, roz, verde) pentru a oferi mai multă aromă.