SOMONUL
Somonul este un pește gras deosebit de gustos și
versatil, un deliciu culinar apreciat în gastronomia
mondială.
SFAT
La cuptor, somonul se gătește cu piele pentru a
se păstra umiditatea și aroma. Pielea protejează
carnea, rămânând suculentă și delicioasă.
Rețete recomandate:
» File de somon la cuptor cu
sparanghel la grătar sau soté
» Medalion de somon cu
garnitură de orez și salată
Mizuna
» File de somon la tigaie
cu tăiței de orez și sos
de soia
» File de somon cu spanac,
roșii cherry și sos alb
» File de somon în crustă
de verdețuri cu piure de
păstârnac și sos de lămâie
» Sushi cu somon și avocado
RECOMANDARE
Pentru ca somonul să nu se usuce în urma gătirii
și să nu elimine albumină, folosiți metoda „slow
cooking", gătirea lentă la temperatură mică.
Garnituri și sosuri potrivite:
Fileul de somon gătit „en papillote", în hârtie de copt,
la abur, păstrează aromele mult mai intense decât
alte metode de preparare.
Se gătește împreună cu broccoli, sparanghel, varză
de Bruxelles, cartofi sau julien de morcovi.
Pentru aromatizare se recomandă o marinadă
simplă: se pun în vasul unui blender ulei de măsline,
suc de lămâie, usturoi, rozmarin proaspăt, sare și
piper proaspăt râşnit, mixăm, apoi se unge fileul pe
întreaga suprafață. Se gătește în tigaie, pus la început
pe partea cu piele, pentru ca ea să devină crocantă.
Somon poate fi servit și cu două garnituri, de exemplu
piure de cartofi și spanac proaspăt sotat cu muguri
de pin, dar și cu sos de lămâie, sos de unt, sos soia,
sos Worcestershire, sos Velouté sau doar cu felii de
lămâie.
Sub formă crudă, somonul este foarte apreciat în
bucătăria japoneză. O variantă de asociere în sushi
este cu avocado, alături de sos wasabi.